Struny dětem v Minoru | Struny dětem
Menu
240318:00

ZÁ-TO-PEK! ... A TAK JSEM BĚŽEL

Divadlo
24. března 2023
18:00 - 20:00 120 min. včetně přestávky
Velký sál
7-9 let, 10+
Třicet tisíc diváků křičelo „ZÁ-TO-PEK!“, když v roce 1952 vbíhal jako první v maratonském běhu na stadion v Helsinkách. Běhat umí všichni a všude na celém světě, ale on jediný dokázal běžet tak, že vyhrál v běhu na dlouhé tratě třikrát na jedné olympiádě: 5 km, 10 km, maraton... Nikdo předtím ani potom, co svět světem stojí, to nedokázal. A je docela možné, že už to nikdo nedokáže. Jak moc je to zajímavé? Jak moc je zajímavý ten člověk? A jak moc je zajímavá doba, ve které žil? Osobnost jedinečného sportovce i dobu, ve které Emil Zátopek a jeho žena Dana, rovněž výborná atletka, žili, představuje divákům scenárista a režisér Jan Jirků. Jan Jirků se v Minoru dlouhodobě věnuje historickým tématům (například inscenace Hon na Jednorožce, Lipany nebo Bratři naděje), které rodinnému publiku podává prostřednictvím strhujícího vykreslení životního příběhu hrdiny. O výtvarnou složku představení se postaral scénograf Jakub Kopecký (inscenace Robin Hood, Sněhová královna, Bratři naděje), opět nechybí živá kapela, pro niž složil hudbu muzikant Jiří Hradil. Scénář a režie: Jan Jirků; dramaturgie: Iva Kopecká; hudba: Jiří Hradil; scéna, loutky (vytvořené pomocí 3D tisku) a masky: Jakub Kopecký; kostýmy: Andrea Králová; fotografie: Zbyněk Hrbata Hrají: Johana Schmidtmajerová, Ondřej Nosálek, Václav Jelínek, Bořek Joura, Karel Kratochvíl, Gustav Hašek Kapela: Dalibor Mucha, Lubomír Nohavica, Martin Švec, Tomáš Vychytil Představení je ověnčeno řadou cen a nominací: Ondřej Nosálek získal Cenu Thálie 2020 v kategorii loutkové divadlo, Johana Schmidtmajerová byla ve stejné kategorii na Cenu Thálie 2020 nominována. Jan Jirků byl za svou režii nominován na Ceny Divadelních novin za sezónu 2019/2020 a oceněn Cenou Assitej za rok 2020. Pro herectví Ondřeje Nosálka je charakteristické maximální nasazení a soustředěnost. Po strhujícím výkonu v roli Jana Tlamky v inscenaci Lipany (režie Jan Jirků) či v titulní roli v Pinokiovi (režie Jiří Jelínek) z repertoáru divadla Minor předvádí Ondřej Nosálek v Zá-top-ko-vi další ze svých komplexních hereckých výkonů kombinujících (loutko)herectví a prvky fyzického divadla. Jan Jirků vystudoval režii a dramaturgii na DAMU (Katedra alternativního a loutkového divadla). Spolupracuje s divadly po celé České republice a vytvořil přes 40 činoherních i loutkových inscenací. U řady inscenací je autorem textů či dramatizací. Kromě divadla se věnuje také televizní tvorbě. Působil jako herecký režisér seriálu Comeback, je autorem formátu, režisérem a scenáristou zábavně vzdělávacího televizního pořadu pro děti TvMiniUni a filmu TvMiniUni a zloděj otázek (2019). S Minorem ho pojí dlouhodobá spolupráce: v letech 2002–2004 byl jeho uměleckým šéfem, do roku 2007 patřil k jeho kmenovým režisérům. Pro Minor vytvořil kritikou oceňované i divácky úspěšné inscenace – vedle Honu na Jednorožce (2009) či Lipan (2016) například Kabaret tlukot a bubnování (2002), Vánoce aneb Příběh o narození (2002), O Malence (2004) a Bruncvík a lev (2006).
250310:00

VELKÉ BUBENDO

Workshop pro děti
25. března 2023
10:00 - 10:45 45 minut
Bar Loutka
4-6 let
Vedou Jan Hrovatitsch a Matěj Šíma Pozor, pozor! Letošní bubnování bude jiné, než kdy jindy! S bubeníky-dobrodruhy Honzou Hrovatitschem a Matějem Šímou se budeš od samého začátku workshopu podílet na přípravě hudebně-vokálně pohybovém díle, které v závěru workshopu slavnostně zažije svou premiéru. Buď připraven a ve střehu, protože pokud vše správně secvičíme, jistojistě všechny uvedeme svým bubenickým umění v úžas! :) Jan Hrovatitsch hraje na bicí nástroje od čtyř let. Prošel si základním hudebním vzděláním na ZUŠ v Roudnici nad Labem, kde byl hned od prvního ročníku členem dechového orchestru mladých. Již s tímto tělesem cestoval po různých státech Evropy. Absolvoval Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze ve třídě profesora Miroslava Kympla a začal hrát v malých jazzových uskupeních a také ve školním Bigbandu Václava Kozla. S velkými bigbandovými tělesy spolupracuje dodnes. V letech 2003–2004 vystupoval jako Ringo Starr ve španělském projektu Beatles4ever na Kanárských ostrovech, následně účinkoval také v muzikálech na zaoceánských lodích, na kterých trávil vždy tři letní měsíce. Sedmnáct let působí jako hudebník a herec divadla Minor, sedmým rokem je ředitelem Základní umělecké školy ve Štětí. Ve Stavovském divadle hraje v inscenaci Oběd u Wittgensteina a v Národním divadle v pohádce Kráska a zvíře. Matěj Šíma se věnuje hudbě již od raného mládí. V pěti letech začal hrát na klavír, z něhož velice rychle přesedlal k houslím. Časem si uvědomil, že je mu blízké hudbu skládat, a proto se dále začal učit hrát na kytaru, klavír, baskytaru či bicí nástroje. Vystudoval bakalářské studium na DAMU na Katedře alternativního a loutkového divadla, v současnosti působí v inscenacích divadla Minor, X10, MeetFactory, Vzletu a Národního divadla. Píše také hudbu k divadelním či pohybovým inscenacím, například pro taneční soubor POPBALET či kulturní prostor Vzlet.
250311:30

VELKÉ BUBENDO

Workshop pro děti
25. března 2023
11:30 - 12:15 45 minut
Bar Loutka
4-6 let

Vedou Jan Hrovatitsch a Matěj Šíma

Pozor, pozor! Letošní bubnování bude jiné, než kdy jindy! S bubeníky-dobrodruhy Honzou Hrovatitschem a Matějem Šímou se budeš od samého začátku workshopu podílet na přípravě hudebně-vokálně pohybovém díle, které v závěru workshopu slavnostně zažije svou premiéru. Buď připraven a ve střehu, protože pokud vše správně secvičíme, jistojistě všechny uvedeme svým bubenickým umění v úžas! :)

 

Jan Hrovatitsch hraje na bicí nástroje od čtyř let. Prošel si základním hudebním vzděláním na ZUŠ v Roudnici nad Labem, kde byl hned od prvního ročníku členem dechového orchestru mladých. Již s tímto tělesem cestoval po různých státech Evropy. Absolvoval Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze ve třídě profesora Miroslava Kympla a začal hrát v malých jazzových uskupeních a také ve školním Bigbandu Václava Kozla. S velkými bigbandovými tělesy spolupracuje dodnes. V letech 2003–2004 vystupoval jako Ringo Starr ve španělském projektu Beatles4ever na Kanárských ostrovech, následně účinkoval také v muzikálech na zaoceánských lodích, na kterých trávil vždy tři letní měsíce. Sedmnáct let působí jako hudebník a herec divadla Minor, sedmým rokem je ředitelem Základní umělecké školy ve Štětí. Ve Stavovském divadle hraje v inscenaci Oběd u Wittgensteina a v Národním divadle v pohádce Kráska a zvíře.

Matěj Šíma se věnuje hudbě již od raného mládí. V pěti letech začal hrát na klavír, z něhož velice rychle přesedlal k houslím. Časem si uvědomil, že je mu blízké hudbu skládat, a proto se dále začal učit hrát na kytaru, klavír, baskytaru či bicí nástroje. Vystudoval bakalářské studium na DAMU na Katedře alternativního a loutkového divadla, v současnosti působí v inscenacích divadla Minor, X10, MeetFactory, Vzletu a Národního divadla. Píše také hudbu k divadelním či pohybovým inscenacím, například pro taneční soubor POPBALET či kulturní prostor Vzlet. 

250310:00

SWING ME BABY

Koncert
25. března 2023
10:00 - 10:45 45 minut
Malá scéna
0-3 let (pro nejmenší)
Interaktivní (rozhoupaný) koncert, Kateřina Steinerová Milí rodiče, nechte se společně se svými nejmenšími lapit v útulném prostředí Malé scény divadla Minor do houpavých rytmů a swingových melodií v podání zpěvačky Kateřina Steinerové za kytarového doprovodu Martina Adamovského. Československé i americké swingovky protkané stepařskými i swingovými tanečními prvky jsou zárukou skvělého, interaktivního retro zážitku. A pozor – povalování na dekách absolutně povoleno! Pokud si tedy deku nezapomenete vzít s sebou… Kateřina Steinerová je herečka, zpěvačka a tanečnice. V divadle Minor ji můžete vidět v pohádce Polní žínka Evelínka, působí také v Divadle Radka Brzobohatého v muzikálové parodii 50 odstínů! nebo v pohádce Čarodějnice Bordelína. Ve hře Zavřete oči, swing přichází… hraje svou nejoblíbenější dvojroli Adiny Mandlové a Lídy Baarové. Osm let hrála v muzikálech Divadla Kalich (Pomáda, Osmý světadíl, Krysař, Tajemství ad.). Se svou kapelou Her Swing Boys natočila album I love Peggy Lee, se kterým koncertuje nejen po České republice. Swingové tance učí ve svém tanečním studiu SWING ME BABY! Příležitostně ji lze také vidět v seriálech a ráda připravuje choreografie pro reklamy (např. Nescafé, Hašlerky, T-Mobile) i divadelní představení (EXPOp 1967, Swingujeme, rejdíme, Zpívání v dešti či Meda). Kateřina pochází z Ostravy, je hrdá Moravačka, i když v Praze se cítí jako doma už od studií na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Martin Adamovský je absolvent Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze, obor jazzová kytara. Žije v Plzni, kde spolupracuje s řadou místních hudebníků napříč žánry a působí též v Divadle Josefa Kajetána Tyla jako jeden z kytaristů v muzikálovém oddělení. Kromě hudby se živí jako provozní meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu se speciálním zaměřením na bouřky a nebezpečné jevy s nimi spojené. Už téměř tři roky jej můžete také vídat jako „počasáře“ na obrazovkách CNN Prima News.
250310:30

PIŠLICKÉ PŘÍBĚHY

Koncert
25. března 2023
10:30 - 11:30 60 minut
Velký sál
4-6 let, 7-9 let, 10+
Autorský projekt Beaty Hlavenkové podle knihy Filipa Rychlebského Čte Ivan Trojan, zpívají a hrají Beata Hlavenková, Gabriela Vermelho, Milan Cais, Petr Ostrouchov, Tomáš Liška, Jiří Slavíček, Hedvika Mousa Bacha a Zdeňka Morávková. Návraty scénické adaptace pišlických dobrodružství na Struny dětem se staly tradicí, kterou (zatím) nehodláme porušit! Parta Pišliků a její akce „pračka“ či „Prdlefuc“ skvěle zrcadlí dětskou představivost a zálibu ve vytváření pro ně tak důležitého mikrosvěta. Nechte se akčními Pišliky opět či konečně strhnout a prožijte s nimi skvělá dobrodružství, která se stala i nestala – v tom světě, kde se „jako dějí“ prapodivné věci… „Tak tuhle knížku mám fakt rád. Je to taková jakoby pišlická kronika – vypráví, jak nás tatínek dal Jáchymovi, jak ten nás potom pojmenoval a různě ozdobil. Píše se v ní, jak jsme se s Líkasem vyprali v pračce, jak jsme si udělali vrtulník z hodin a jak jsme se saunovali v troubě. Jéje, my jsme už prožili věcí! A co teprve, když jsme ve formuli ujížděli před Prdlefucem!“ Váš Pišlik Jalda :) Beata Hlavenková, skladatelka, zpěvačka, pianistka a aranžérka je jednou z nejvýraznějších muzikantek s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem. Držitelka již dvou cen Anděl vystudovala skladbu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a Master of Music na University of Massachusetts v oboru kompozice, jazzová kompozice a aranžování. Má na kontě šest sólových alb, nejnovější Žijutě vyšlo na podzim 2021. Je autorkou filmové hudby k filmu Dukla 61, Zátopek či nejnověji Král Šumavy, vše v režii Davida Ondříčka. Spolupracovala s řadou tuzemských i zahraničních muzikantů, nejdéle pak s Lenkou Dusilovou, se kterou vytvořila projekty Eternal Seekers a Baromantika. Skládá hudbu pro divadlo a věnuje se také tvorbě pro děti – vedle adaptace Pišlických příběhů je to například hudba ke knize Ó, ó, ó, vajíčko. Spolupracuje také s Loutkami v nemocnici nebo loutkovou scénou Bajka v Českém Těšíně. Učí na NYU a věnuje se hudebnímu mentoringu v rámci Stipendijní akademie MenART. Ivan Trojan se stal vůdčí hereckou osobností Dejvického divadla. Patří k nejlepším a nejvytíženějším českým hercům současnosti (nejen divadelním a filmovým, ale také televizním a rozhlasovým), jehož civilní projev s nádechem jemné komiky je tak věrohodný, že se divák s jeho postavou dokáže snadno ztotožnit. Z dlouhé řady filmů jmenujme například Šarlatán, Ve stínu, Václav, Samotáři, Jedna ruka netleská, Příběhy obyčejného šílenství, Karamazovi, Mazaný Filip, Hořící keř či Anděl páně 1 a 2. K nezapomenutelným divadelním rolím patří hlavní postavy ve hrách Teremin, Oblomov, Revizor či Černá díra. Gabriela Vermelho, houslistka, violistka, hráčka na kvinton, zpěvačka, skladatelka, herečka a hudební experimentátorka v jedné osobě, se pohybuje na rozhraní mnoha hudebních stylů. Housle vystudovala na Ostravské univerzitě ve třídě proslulého profesora Zděňka Goly, vystupuje sólově i s předními umělci současné hudební generace a věnuje se interpretaci soudobé hudby. Je primáriem smyčcového kvarteta Gadrew Way, v roce 2013 založila hudební skupinu GaRe. Zároveň je zpěvačkou hudebního seskupení Escualo Quintet, které se věnuje především hudebnímu stylu tango argentino. Skládá scénickou a taneční hudbu i hudbu k celovečerním baletním představením a k dokumentárním filmům. V roce 2005 získala divadelní Cenu Alfréda Radoka. Milan Cais, hudebník a vizuální umělec, absolvoval AVU (1999) a v současné době pracuje v oborech socha, kresba, instalace, scénografie, performance a video. Účastnil se řady společných výstav u nás i ve světě a jeho práce je zastoupena v několika sbírkách. Od roku 1988 dodnes působí ve skupině Tata Bojs jako skladatel, zpěvák, bubeník, textař, výtvarník a producent. Natočil s ní zatím deset řadových alb, za které skupina postupně obdržela desetkrát cenu Anděl a řadu dalších ocenění. Tvoří hudbu i k divadelním představením, filmu, občas do reklamy. Žije a pracuje v Praze. Petr Ostrouchov je hudební skladatel, hudebník a producent, autor hudby k filmům, jako jsou Želary, Občanský průkaz, Klauni nebo filmová trilogie Zahradnictví (dosud získal osm nominací na cenu Český lev). V roce 2007 založil vydavatelství Animal Music zaměřené na jazzovou a alternativní hudbu, které dosud vydalo přes 100 alb, jež postupně získala již 23 cen Anděl. Hudebně produkoval nahrávky předních hudebních osobností a výrazných skupin, například Vladimíra Mišíka (alba Jednou tě potkám a Noční obraz), Ivy Bittové, Lenky Dusilové (album Řeka), skupiny Dunaj (album Za vodou), Dagmar Voňkové nebo kapely Korben Dallas. Pracuje též jako advokát se zaměřením na autorské právo ve filmovém a hudebním průmyslu. Hedvika Mousa Bacha absolvovala Pražskou konzervatoř a HAMU ve třídě doc. Jany Bouškové. Zúčastnila se též řady mistrovských kurzů světoznámých harfistek (Isabelle Perrin, Maria Christina Cleary či Isabelle Moretti) a stáže na lausannské Haute École de Musique u Chantal Mathieu. Věnuje se komorní i sólové dráze a koncertuje po celé Evropě. S houslistkou Monikou Urbanovou tvoří od roku 2010 duo Beautiful Strings. Společně vydaly dvě alba: Beau Soir (2014, skladby francouzských mistrů impresionismu a romantismu) a Beautiful Strings (2020, s autory převážně 20. století). Zároveň je vyhledávanou interpretkou soudobé hudby a řadu skladeb současných skladatelů, například Martina Smolky či Tomáše Svobody, uvedla v premiéře. V roce 2016 založila (stále na světě jediný) rodinný harfový soubor Prah-a-harP kvartet, se kterým v roce 2019 vydala i CD. Nedílnou součástí jejích aktivit je též orchestrální a pedagogická činnost. V současně době působí na Mezinárodní konzervatoři v Praze a na ZUŠ Music Art. Tomáš Liška studoval kontrabas na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka v Praze a dále magisterské studium na prestižní berlínské univerzitě Jazz Institut Berlin pod vedením renomovaných amerických hráčů a pedagogů Grega Cohena a Johna Hollenbecka. Vystupuje po celém světě. Liškovo debutové sólové album Invisible World (2009, Animal Music) obdrželo cenu Tais Awards 2009 a stejně jako následující alba (Milokraj, Bercheros Odyssey, Fragile Bliss a Invisible Faces) nominaci na Cenu Anděl. V současné době dělí svůj čas především mezi svůj autorský kvartet Invisible World a skupinu Robert Křesťan & Druhá tráva, ve které působí jako basista. Za album Hope (2020, Invisible Records) získal Cenu Anděl za nejlepší jazzové album roku. Jiří Slavíček vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, v roce 1992 začal působit v Praze ve skupině The Four, s níž také zvítězil v soutěži Mezinárodního jazzového festivalu v Karlových Varech. Od té doby působil v různých uskupeních, s nimiž také realizoval řadu nahrávek. Spolupracoval s celou řadou skvělých českých i zahraničních muzikantů, mj. s Robertem Balzarem a jeho triem, Davidem Dorůžkou, Ondřejem Rumlem, Yvonne Sanchez, Matejem Benkem, Danem Bártou a jeho Illustratosphere, Kubou Stankiewiczem, Craigem Handym nebo Artem Farmerem. Zdeňka Morávková je výtvarnice, ilustrátorka, pedagožka v Montessori škole. Je autorkou vizuálu představení Pišlické příběhy. Podílí se na vedení česko-německého festivalu hudby, literatury a umění “V centru/Im Zentrum”, který putuje každoročně po zajímavých místech Jesenicka. Ve své autorské tvorbě reflektuje přírodní elementy a každodenní život na venkově.
250312:30 

PIŠLICKÉ PŘÍBĚHY

Koncert
25. března 2023
12:30  - 13:30 60 minut
Velký sál
4-6 let, 7-9 let, 10+

Autorský projekt Beaty Hlavenkové podle knihy Filipa Rychlebského

Čte Ivan Trojan, zpívají a hrají Beata Hlavenková, Gabriela Vermelho, Milan Cais, Petr Ostrouchov, Tomáš Liška, Jiří Slavíček, Hedvika Mousa Bacha a Zdeňka Morávková.

Návraty scénické adaptace pišlických dobrodružství na Struny dětem se staly tradicí, kterou (zatím) nehodláme porušit! Parta Pišliků a její akce „pračka“ či „Prdlefuc“ skvěle zrcadlí dětskou představivost a zálibu ve vytváření pro ně tak důležitého mikrosvěta. Nechte se akčními Pišliky opět či konečně strhnout a prožijte s nimi skvělá dobrodružství, která se stala i nestala – v tom světě, kde se „jako dějí“ prapodivné věci…

„Tak tuhle knížku mám fakt rád. Je to taková jakoby pišlická kronika – vypráví, jak nás tatínek dal Jáchymovi, jak ten nás potom pojmenoval a různě ozdobil. Píše se v ní, jak jsme se s Líkasem vyprali v pračce, jak jsme si udělali vrtulník z hodin a jak jsme se saunovali v troubě. Jéje, my jsme už prožili věcí! A co teprve, když jsme ve formuli ujížděli před Prdlefucem!“ Váš Pišlik Jalda :)

Beata Hlavenková, skladatelka, zpěvačka, pianistka a aranžérka je jednou z nejvýraznějších muzikantek s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem. Držitelka již dvou cen Anděl vystudovala skladbu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a Master of Music na University of Massachusetts v oboru kompozice, jazzová kompozice a aranžování. Má na kontě šest sólových alb, nejnovější Žijutě vyšlo na podzim 2021. Je autorkou filmové hudby k filmu Dukla 61, Zátopek či nejnověji Král Šumavy, vše v režii Davida Ondříčka. Spolupracovala s řadou tuzemských i zahraničních muzikantů, nejdéle pak s Lenkou Dusilovou, se kterou vytvořila projekty Eternal Seekers a Baromantika. Skládá hudbu pro divadlo a věnuje se také tvorbě pro děti – vedle adaptace Pišlických příběhů je to například hudba ke knize Ó, ó, ó, vajíčko. Spolupracuje také s Loutkami v nemocnici nebo loutkovou scénou Bajka v Českém Těšíně. Učí na NYU a věnuje se hudebnímu mentoringu v rámci Stipendijní akademie MenART.  

Ivan Trojan se stal vůdčí hereckou osobností Dejvického divadla. Patří k nejlepším a nejvytíženějším českým hercům současnosti (nejen divadelním a filmovým, ale také televizním a rozhlasovým), jehož civilní projev s nádechem jemné komiky je tak věrohodný, že se divák s jeho postavou dokáže snadno ztotožnit. Z dlouhé řady filmů jmenujme například Šarlatán, Ve stínu, Václav, Samotáři, Jedna ruka netleská, Příběhy obyčejného šílenství, Karamazovi, Mazaný Filip, Hořící keř či Anděl páně 1 a 2. K nezapomenutelným divadelním rolím patří hlavní postavy ve hrách Teremin, Oblomov, Revizor či Černá díra.

Gabriela Vermelho, houslistka, violistka, hráčka na kvinton, zpěvačka, skladatelka, herečka a hudební experimentátorka v jedné osobě, se pohybuje na rozhraní mnoha hudebních stylů. Housle vystudovala na Ostravské univerzitě ve třídě proslulého profesora Zděňka Goly, vystupuje sólově i s předními umělci současné hudební generace a věnuje se interpretaci soudobé hudby. Je primáriem smyčcového kvarteta Gadrew Way, v roce 2013 založila hudební skupinu GaRe. Zároveň je zpěvačkou hudebního seskupení Escualo Quintet, které se věnuje především hudebnímu stylu tango argentino. Skládá scénickou a taneční hudbu i hudbu k celovečerním baletním představením a k dokumentárním filmům. V roce 2005 získala divadelní Cenu Alfréda Radoka.

Milan Cais, hudebník a vizuální umělec, absolvoval AVU (1999) a v současné době pracuje v oborech socha, kresba, instalace, scénografie, performance a video. Účastnil se řady společných výstav u nás i ve světě a jeho práce je zastoupena v několika sbírkách. Od roku 1988 dodnes působí ve skupině Tata Bojs jako skladatel, zpěvák, bubeník, textař, výtvarník a producent. Natočil s ní zatím deset řadových alb, za které skupina postupně obdržela desetkrát cenu Anděl a řadu dalších ocenění. Tvoří hudbu i k divadelním představením, filmu, občas do reklamy. Žije a pracuje v Praze.

Petr Ostrouchov je hudební skladatel, hudebník a producent, autor hudby k filmům, jako jsou Želary, Občanský průkaz, Klauni nebo filmová trilogie Zahradnictví (dosud získal osm nominací na cenu Český lev). V roce 2007 založil vydavatelství Animal Music zaměřené na jazzovou a alternativní hudbu, které dosud vydalo přes 100 alb, jež postupně získala již 23 cen Anděl. Hudebně produkoval nahrávky předních hudebních osobností a výrazných skupin, například Vladimíra Mišíka (alba Jednou tě potkám a Noční obraz), Ivy Bittové, Lenky Dusilové (album Řeka), skupiny Dunaj (album Za vodou), Dagmar Voňkové nebo kapely Korben Dallas. Pracuje též jako advokát se zaměřením na autorské právo ve filmovém a hudebním průmyslu.

Hedvika Mousa Bacha absolvovala  Pražskou konzervatoř a HAMU ve třídě doc. Jany Bouškové. Zúčastnila se též řady mistrovských kurzů světoznámých harfistek (Isabelle Perrin, Maria Christina Cleary či Isabelle Moretti) a stáže na lausannské Haute École de Musique u Chantal Mathieu. Věnuje se komorní i sólové dráze a koncertuje po celé Evropě. S houslistkou Monikou Urbanovou tvoří od roku 2010 duo Beautiful Strings. Společně vydaly dvě alba: Beau Soir (2014, skladby francouzských mistrů impresionismu a romantismu) a Beautiful Strings (2020, s autory převážně 20. století). Zároveň je vyhledávanou interpretkou soudobé hudby a řadu skladeb současných skladatelů, například Martina Smolky či Tomáše Svobody, uvedla v premiéře. V roce 2016 založila (stále na světě jediný) rodinný harfový soubor Prah-a-harP kvartet, se kterým v roce 2019 vydala i CD. Nedílnou součástí jejích aktivit je též orchestrální a pedagogická činnost. V současně době působí na Mezinárodní konzervatoři v Praze a na ZUŠ Music Art.

Tomáš Liška studoval kontrabas na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka v Praze a dále magisterské studium na prestižní berlínské univerzitě Jazz Institut Berlin pod vedením renomovaných amerických hráčů a pedagogů Grega Cohena a Johna Hollenbecka. Vystupuje po celém světě. Liškovo debutové sólové album Invisible World (2009, Animal Music) obdrželo cenu Tais Awards 2009 a stejně jako následující alba (Milokraj, Bercheros Odyssey, Fragile Bliss a Invisible Faces) nominaci na Cenu Anděl. V současné době dělí svůj čas především mezi svůj autorský kvartet Invisible World a skupinu Robert Křesťan & Druhá tráva, ve které působí jako basista. Za album Hope (2020, Invisible Records) získal Cenu Anděl za nejlepší jazzové album roku.

Jiří Slavíček vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, v roce 1992 začal působit v Praze ve skupině The Four, s níž také zvítězil v soutěži Mezinárodního jazzového festivalu v Karlových Varech. Od té doby působil v různých uskupeních, s nimiž také realizoval řadu nahrávek. Spolupracoval s celou řadou skvělých českých i zahraničních muzikantů, mj. s Robertem Balzarem a jeho triem, Davidem Dorůžkou, Ondřejem Rumlem, Yvonne Sanchez, Matejem Benkem, Danem Bártou a jeho Illustratosphere, Kubou Stankiewiczem, Craigem Handym nebo Artem Farmerem.

Zdeňka Morávková je výtvarnice, ilustrátorka, pedagožka v Montessori škole. Je autorkou vizuálu představení Pišlické příběhy. Podílí se na vedení česko-německého festivalu hudby, literatury a umění “V centru/Im Zentrum”, který putuje každoročně po zajímavých místech Jesenicka. Ve své autorské tvorbě reflektuje přírodní elementy a každodenní život na venkově. 

250311:00

Podpoř Loutky v nemocnici - Vyrob si NEJ loutku!

25. března 2023
11:00 - 17:00
Novoměstská radnice
Bez omezení
Vedou Loutky v Nemocnici Nech se unést svou fantazií a vyrob si loutku přesně jak chceš! Může být nejstrašidelnější, nejlegračnější, nejnohatější … prostě NEJ jak si budeš přát. Kromě nápadů, jak na to tě u nás čeká hromada letorostů, mušlí a kamení a klubka drátů. A jestli chceš, zahrajeme si s loutkou co vyrobíš společně klidně i nějaké představení! Kompletní výtěžek z voucherů je určen na podporu činnosti Loutek v nemoci Podpořte s námi a poznejte: Spolek LOUTKY V NEMOCNICI se věnuje práci na poli dramaterapie a rozvíjí spektrum aktivit v oblasti psychosociální péče. Již šestnáct let se zasazuje o ulehčení pobytu dětí v nemocnicích a léčebnách. Loutky dokáží u nemocných dětí často víc než pilulky – vykouzlit úsměv, zaplašit stesk po domově, pomoci na chvíli zapomenout na bolest a trápení. "V Čechách je ročně hospitalizováno na dětských odděleních nemocnic téměř sto osmdesát tisíc dětí, které jsou často dlouhodobě upoutány na lůžko. Každý dospělý sám dobře ví, jak je i pro něj pobyt v nemocnici psychicky náročný. Personál je natolik vytížený, že nemá možnost se pacientům věnovat individuálně a bolest a odloučení od rodiny působí dvojnásob na dětské pacienty. Malé děti se často nudí, je jim smutno, stýská se jim a prožívají stísněné pocity spojené s nemocí a odloučením od rodiny. A my se snažíme dětem jejich pobyt v nemocnicích co nejvíce zpříjemnit." Loutky v nemocnici
260311:00

Podpoř Loutky v nemocnici - Vyrob si NEJ loutku!

26. března 2023
11:00 - 17:00
Novoměstská radnice
Bez omezení

Vedou Loutky v Nemocnici

Nech se unést svou fantazií a vyrob si loutku přesně jak chceš! Může být nejstrašidelnější, nejlegračnější, nejnohatější … prostě NEJ jak si budeš přát. Kromě nápadů, jak na to tě u nás čeká hromada letorostů, mušlí a kamení a klubka drátů. A jestli chceš, zahrajeme si s loutkou co vyrobíš společně klidně i nějaké představení!

Kompletní výtěžek z voucherů je určen na podporu činnosti Loutek v nemoci

Podpořte s námi a poznejte:
Spolek LOUTKY V NEMOCNICI se věnuje práci na poli dramaterapie a rozvíjí spektrum aktivit v oblasti psychosociální péče. Již šestnáct let se zasazuje o ulehčení pobytu dětí v nemocnicích a léčebnách.

Loutky dokáží u nemocných dětí často víc než pilulky – vykouzlit úsměv, zaplašit stesk po domově, pomoci na chvíli zapomenout na bolest a trápení. 

"V Čechách je ročně hospitalizováno na dětských odděleních nemocnic téměř sto osmdesát tisíc dětí, které jsou často dlouhodobě upoutány na lůžko. Každý dospělý sám dobře ví, jak je i pro něj pobyt v nemocnici psychicky náročný. Personál je natolik vytížený, že nemá možnost se pacientům věnovat individuálně a bolest a odloučení od rodiny působí dvojnásob na dětské pacienty. Malé děti se často nudí, je jim smutno, stýská se jim a prožívají stísněné pocity spojené s nemocí a odloučením od rodiny. A my se snažíme dětem jejich pobyt v nemocnicích co nejvíce zpříjemnit."
Loutky v nemocnici

250311:30

SWING ME BABY

Koncert
25. března 2023
11:30 - 12:15 45 minut
Malá scéna
4-6 let
Interaktivní (rozhoupaný) koncert, Kateřina Steinerová Užijte si swingové melodie a houpání v rytmu pro radost se svými předškoláčky v útulném prostředí Malé scény divadla Minor. Československé i americké swingovky v podání Kateřiny Steinerové za kytarového doprovodu Martina Adamovského protkané stepařskými a sólo swingovými tanečními prvky nabízejí skvělý retro zážitek. Chuť vyzkoušet si taneční kroky je více než vítána! Kateřina Steinerová je herečka, zpěvačka a tanečnice. V divadle Minor ji můžete vidět v pohádce Polní žínka Evelínka, působí také v Divadle Radka Brzobohatého v muzikálové parodii 50 odstínů! nebo v pohádce Čarodějnice Bordelína. Ve hře Zavřete oči, swing přichází… hraje svou nejoblíbenější dvojroli Adiny Mandlové a Lídy Baarové. Osm let hrála v muzikálech Divadla Kalich (Pomáda, Osmý světadíl, Krysař, Tajemství ad.). Se svou kapelou Her Swing Boys natočila album I love Peggy Lee, se kterým koncertuje nejen po České republice. Swingové tance učí ve svém tanečním studiu SWING ME BABY! Příležitostně ji lze také vidět v seriálech a ráda připravuje choreografie pro reklamy (např. Nescafé, Hašlerky, T-Mobile) i divadelní představení (EXPOp 1967, Swingujeme, rejdíme, Zpívání v dešti či Meda). Martin Adamovský je absolvent Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze, obor jazzová kytara. Žije v Plzni, kde spolupracuje s řadou místních hudebníků napříč žánry a působí též v Divadle Josefa Kajetána Tyla jako jeden z kytaristů v muzikálovém oddělení. Kromě hudby se živí jako provozní meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu se speciálním zaměřením na bouřky a nebezpečné jevy s nimi spojené. Už téměř tři roky jej můžete také vídat jako „počasáře“ na obrazovkách CNN Prima News.
250313:00

BUBNY A RYTMY

Workshop pro děti
25. března 2023
13:00 - 14:20 80 minut
Bar Loutka
7-9 let
Vedou Jan Hrovatitsch a Matěj Šíma Pozor, pozor! Letošní bubnování bude jiné, než kdy jindy! S bubeníky-dobrodruhy Honzou Hrovatitschem a Matějem Šímou se budeš od samého začátku workshopu podílet na přípravě hudebně-vokálně pohybovém díle, které v závěru workshopu slavnostně zažije svou premiéru. Buď připraven a ve střehu, protože pokud vše správně secvičíme, jistojistě všechny uvedeme svým bubenickým umění v úžas! :) Workshop je určen pro děti bez doprovodu rodičů. Jan Hrovatitsch hraje na bicí nástroje od čtyř let. Prošel si základním hudebním vzděláním na ZUŠ v Roudnici nad Labem, kde byl hned od prvního ročníku členem dechového orchestru mladých. Již s tímto tělesem cestoval po různých státech Evropy. Absolvoval Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze ve třídě profesora Miroslava Kympla a začal hrát v malých jazzových uskupeních a také ve školním Bigbandu Václava Kozla. S velkými bigbandovými tělesy spolupracuje dodnes. V letech 2003–2004 vystupoval jako Ringo Starr ve španělském projektu Beatles4ever na Kanárských ostrovech, následně účinkoval také v muzikálech na zaoceánských lodích, na kterých trávil vždy tři letní měsíce. Sedmnáct let působí jako hudebník a herec divadla Minor, sedmým rokem je ředitelem Základní umělecké školy ve Štětí. Ve Stavovském divadle hraje v inscenaci Oběd u Wittgensteina a v Národním divadle v pohádce Kráska a zvíře. Matěj Šíma se věnuje hudbě již od raného mládí. V pěti letech začal hrát na klavír, z něhož velice rychle přesedlal k houslím. Časem si uvědomil, že je mu blízké hudbu skládat, a proto se dále začal učit hrát na kytaru, klavír, baskytaru či bicí nástroje. Vystudoval bakalářské studium na DAMU na Katedře alternativního a loutkového divadla, v současnosti působí v inscenacích divadla Minor, X10, MeetFactory, Vzletu a Národního divadla. Píše také hudbu k divadelním či pohybovým inscenacím, například pro taneční soubor POPBALET či kulturní prostor Vzlet.
250313:30 

VELKÁ CHUTNÁ PORCE JAZZU

Koncert
25. března 2023
13:30  - 14:30 60 minut
Malá scéna
7-9 let, 10+
S.V.A Trio a hosté Trojice renomovaných muzikantů s multižánrovými zkušenostmi se zaměřuje na vlastní tvorbu, kterou nelze jen tak uzavřít do jedné škatulky. S.V.A. Trio je na české scéně ojedinělým a inovativním souborem reflektujícím společné hudební vlivy a reagující na pestrý život uvnitř velkoměsta. Svůj styl proto označují jako „urban fusion“. Na festivalu Struny dětem se představí se špičkovými muzikanty Miroslavem Hloucalem a Milošem Dvořáčkem. Smyčcové trio tak doplní podmanivá jazzová trubka a hravé bicí. To je vpravdě skvělá příležitost ochutnat pořádnou porci hudby toulající se rozlehlou melodickou jazzovou krajinou. Housle: Alexey Aslamas; viola: Vladan Malinjak; violoncello: Šimon Marek; trubka: Miroslav Hloucal; bicí: Miloš Dvořáček Houslista Alexey Aslamas po studiu na brněnské konzervatoři u prof. Bohumila Kotmela přestoupil na Pražskou konzervatoř do třídy prof. Pavla Kudeláska. Absolvoval ji v roce 2005 Šostakovičovým houslovým koncertem č. 1. Ve studiu pokračoval na Akademii múzických umění ve třídě Jindřicha Pazdery a na na International Menuhin Music Academy Gstaad ve Švýcarsku u maestra Alberta Lysyho a Livia Prunaru. Zúčastnil se též nejrůznějších mistrovských kurzů. Kromě toho vystudoval dirigování na Konzervatoři Jaroslava Ježka, získal celou řadu ocenění, je primáriem Smyčcového kvarteta Pavla Bořkovce a zakladatelem a leaderem S.V.A. Trio, jež své debutové album s názvem Urban Fusions vydalo na podzim roku 2021. Paralelně praktikuje hru v nejrozmanitějších stylech od blues přes funk až k psytrance a hip hop (spolupráce s kapelami Cradle of Filth, Acute Dose, producenty DJ, Opia, Sirian). Jako skladatel a aranžer spolupracuje s Epoque Quartet, Apollon Quartet, Michalem Pavlíčkem, Monikou Načevou, Darou Rollins, Dashou, Chuckem Wansleym, DJ Wichem, Štěpánem Hebíkem 7x3. Je stálým dirigentem ve společnosti StarRecordings Production a Unique Orchestra. Violista Vladan Malinjak absolvoval Plzeňskou konzervatoř, ve studiích pokračoval na Konzervatoři Jaroslava Ježka v jazzovém oddělení obor housle. Od roku 2010 je členem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, vedle formace S.V.A. Trio působí také v kapele Anety Langerové či ve vícežánrovém smyčcovém kvartetu Unique Quartet či a S.V.A. trio. Violoncellista Šimon Marek se hudbě začal věnovat v šesti letech u profesora Jana Vychytila na Hudební škole hlavního města Prahy, později na Gymnáziu Jana Nerudy s hudebním zaměřením. Ve studiu pokračoval u Mirko a Martina Škampových, roku 2006 se stal žákem Jana Kellera na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Kromě violoncella studoval dva roky skladbu u profesora Karla Růžičky. V roce 2019 úspěšně zakončil studium na Akademii múzických umění v Praze ve třídě violoncellisty Mikaela Ericssona. Působí zejména na populární, jazzové a alternativní scéně. Založil vlastní vícežánrové smyčcové kvarteto Unique Quartet, které koncertuje a nahrává jak samostatně, tak ve spolupráci s předními hudebníky a zpěváky, u příležitosti větších nadžánrových projektů hraje v rozšířené podobě jakoUnique Orchestra. Vedle ansámblu S.V.A. Trio působí také v úspěšné pražské jazz-fusion formaci s názvem Ochepovsky Project, v popovém kvartetu De Facto Quartet a kapele Talaqpo, která se soustředí na alternativní hudbu. Svou hrou doprovázel divadelní představení, jako například Betonovou zahradu ve Švandově divadle či Black Black Woods Cirku La Putyky, dále působil v inscenacích divadla Studio DVA nebo divadla ABC. Miroslav Hloucal je trumpetista, skladatel, aranžér. Vyhledávaný jazzový muzikant na domácí hudební scéně. Jeho diskografie je široká, pohybující se mezi všemožnými žánry. Je také velmi žádaným aranžérem a skladatelem. V současné době spolupracuje např. s těmito projekty: Matej Benko Quintet, Jazzdock orchestra, Czech Radio big band, Ochepovsky project, atd. Můžete ho také najít na řadě popových nahrávek, kde působí jako sekční hráč, nebo solista. K projektu S.V.A. trio feat. Miloš Dvořáček & Miroslav Hloucal byl přizván minulý rok, a toto pozvání velmi rád přijal. Podílí se zde i jako skladatel.
250315:30

PRŮVODCE PO HUDEBNÍ GALAXII

Workshop pro děti
25. března 2023
15:30 - 16:30 60 minut
Bar Loutka
7-9 let
Vede Eliška Vidomus Jak zní skladby inspirované vesmírem? Které hudební nástroje dokážou nejlépe napodobit hlasy a zvuky zvířat a proč? Workshop s hudebnicí a rozhlasovou redaktorkou Eliškou Vidomus nabídne k poslechu třeba Karneval zvířat od Camilla Saint-Saënse nebo Planety od Gustava Holsta a zaměří se na to, jak rytmus, tempo, dynamika nebo volba nástrojů určují charakter hudby. Kromě poslechu si něco napíšeš či nakreslíš do pracovních listů plných hravých úkolů a zamyslíme se také nad tím, jak se náš zážitek z hudby mění podle toho, jak ji posloucháme – ať už je to na koncertě, v rádiu, či úplně v ústraní ve sluchátkách. Tak nastraž uši a vyraz do hudební galaxie! Workshop je určen pro děti bez doprovodu rodičů. Eliška Vidomus vystudovala Vyšší odbornou školu publicistiky, skladbu na Konzervatoři Jaroslava Ježka a hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Před čtrnácti lety založila kapelu Fanfán Tulipán, která hraje originální symbiózu jazzu, funku i filmové hudby. Animovaný klip k titulní písni jejich alba Genius noci byl v roce 2019 uveden na festivalu AniFilm. Kromě koncertů v jazzových klubech a na festivalech s kapelou připravila i řadu vystoupení pro malé diváky, pro publikum festivalu Struny dětem to bylo v roce 2017. Eliška připravuje pro Český rozhlas Vltava pořady o různých hudebních fúzích vycházejících nejčastěji z jazzu. Elišku samotnou velmi baví skandinávský a francouzský jazz, tvorba Františka Skály, výroba koláží a výlety do Českého středohoří.
250317:00

PRŮVODCE PO HUDEBNÍ GALAXII

Workshop pro děti
25. března 2023
17:00 - 18:00 60 minut
Bar Loutka
7-9 let

Vede Eliška Vidomus

Jak zní skladby inspirované vesmírem? Které hudební nástroje dokážou nejlépe napodobit hlasy a zvuky zvířat a proč? Workshop s hudebnicí a rozhlasovou redaktorkou Eliškou Vidomus nabídne k poslechu třeba Karneval zvířat od Camilla Saint-Saënse nebo Planety od Gustava Holsta a zaměří se na to, jak rytmus, tempo, dynamika nebo volba nástrojů určují charakter hudby. Kromě poslechu si něco napíšeš či nakreslíš do pracovních listů plných hravých úkolů a zamyslíme se také nad tím, jak se náš zážitek z hudby mění podle toho, jak ji posloucháme – ať už je to na koncertě, v rádiu, či úplně v ústraní ve sluchátkách. Tak nastraž uši a vyraz do hudební galaxie!

Workshop je určen pro děti bez doprovodu rodičů.

 

Eliška Vidomus vystudovala Vyšší odbornou školu publicistiky, skladbu na Konzervatoři Jaroslava Ježka a hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Před čtrnácti lety založila kapelu Fanfán Tulipán, která hraje originální symbiózu jazzu, funku i filmové hudby. Animovaný klip k titulní písni jejich alba Genius noci byl v roce 2019 uveden na festivalu AniFilm. Kromě koncertů v jazzových klubech a na festivalech s kapelou připravila i řadu vystoupení pro malé diváky, pro publikum festivalu Struny dětem to bylo v roce 2017. Eliška připravuje pro Český rozhlas Vltava pořady o různých hudebních fúzích vycházejících nejčastěji z jazzu. Elišku samotnou velmi baví skandinávský a francouzský jazz, tvorba Františka Skály, výroba koláží a výlety do Českého středohoří.

250315:30

Ó, Ó, Ó, VAJÍČKO!

Koncert
25. března 2023
15:30 - 16:15 45 minut
Velký sál
4-6 let, 7-9 let
Hlavenková, Patrik Hlavenka, Martha Issová a další Milostný příběh z hmyzí říše v koncertní podobě je o velké lásce a odhodlání. Na cestě za poznáním a pravou láskou zažije náš hmyzí hrdina houseňák Pepík mezi stébly ševelící trávy plno nečekaných setkání a překvapivých proměn. Jimi vás provede společně s tvůrci hudby Martha Issová. Koncertní premiéru hmyzího příběhu přinesly Struny dětem v roce 2021, a protože ohlas byl převeliký, rozhodli jsme se pro opětovné uvedení. Autorkou knižní předlohy s ilustracemi Milana Starého i scénické adaptace je Ester Stará, hudbu složili Beata Hlavenková (autorka úspěšné hudební adaptace Pišlických příběhů) a Patrik Hlavenka, doprovodnou animaci připravil Vojtěch Starý. POZOR, speciální příprava na koncert Přeměna v neodolatelného hmyzáka čeká i na vás – je pro ni potřeba přijít dřív a vyrobit si na přípravném workshopu pod vedením ilustrátora Milana Starého svou masku! Hra přeje připraveným a cesta za poznáním se bez ní neobejde. Beata Hlavenková, skladatelka, zpěvačka, pianistka a aranžérka je jednou z nejvýraznějších muzikantek s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem. Vystudovala skladbu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a Master of Music na University of Massachusetts v oboru kompozice, jazzová kompozice a aranžování. Má na kontě pět sólových alb. Za poslední Sně (2019) získala cenu Anděl jako Interpretka roku. Je autorkou filmové hudby k filmu Dukla 61 nebo nejnověji k Zátopkovi. Spolupracovala s řadou tuzemských i zahraničních muzikantů, nejdéle pak s Lenkou Dusilovou, se kterou vytvořila projekty Eternal Seekers a Baromantiku. Skládá hudbu pro divadlo a věnuje se také tvorbě pro děti – vedle adaptace Pišlických příběhů je to například hudba ke knize Ó, ó, ó, vajíčko. Spolupracuje také s Loutkami v nemocnici nebo loutkovou scénou Bajka v Českém Těšíně. Učí na NYU a věnuje se též hudebnímu mentoringu v rámci Stipendijní akademie MenART. Martha Issová, divadelní i filmová herečka a v současné době jedna z nejvýraznějších tváří Dejvického divadla, absolvovala Pražskou konzervatoř. Už během studia se objevila před kamerou, například v pohádkovém příběhu Františka aneb O zelených svících a Černé Matce Boží (1999). Od té doby natočila řadu filmových i televizních snímků (Hop nebo trop, Dobrá čtvrť, Kukačky, Tajnosti, Sedmero krkavců a další). Za roli Ofky ve filmu Děti noci získala Křišťálový globus na MFF v Karlových Varech a nominaci na Českého lva, za ztvárnění postavy hornické matky Marie ve snímku Dukla 61 pak nominaci v kategorii Nejlepší herečka na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu. Naposledy zazářila ve filmu Zátopek Davida Ondříčka v roli Dany Zátopková, za kterou byla nominována na Českého lva. Od roku 2006 je ve stálém angažmá v Dejvickém divadle (její první velkou rolí zde byla Otýlie v dramatu Spřízněni volbou v režii J. A. Pitínského. Kytaristu, skladatele a producenta Patrika Hlavenku znají hudební fanoušci zejména pod pseudonymem Patrick Karpentski. Pod tímto jménem vystupoval ve skupinách Toxique, Lake Malawi a ve formaci Baromantika s Lenkou Dusilovou. Spolupodílí se – autorsky, producentsky či jako aranžér – též na albech Beaty Hlavenkové. V letech 2001–2004 absolvoval magisterské studium v oboru Jazzová kompozice a aranžování na University of Massachusetts v USA. Po návratu ze studií vydali společně s Beatou jazzové album autorských skladeb S`aight. Patrik se věnuje i aktivitám v oblasti hudebního vzdělávání. V roce 2010 inicioval vznik Katedry jazzové interpretace – historicky prvního vysokoškolského oddělení se zaměřením na jazz. Po mnoho let rovněž působil jako pedagog na New York University in Prague. V současné době se věnuje především vlastní hudební tvorbě. Ester Stará vystudovala speciální pedagogiku na PedF UK, pracuje jako speciální pedagožka a logopedka. Je patronkou Zlatého dítěte, kreativní soutěže na podporu čtenářství a současně píše knížky pro děti. Díky zkušenostem z praxe a spolupráci s manželem, ilustrátorem Milanem Starým, stojí za vznikem knih zaměřených na rozvoj komunikačních dovedností, např. Povíš mi to? nebo Mařenka už říká Ř!. Píše také pohádky a příběhy pro mladší školáky. Text knihy Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem byl oceněn Zlatou stuhou, knihy A pak se to stalo, Šedík a Bubi a Jedééém! byly zapsány do prestižního mezinárodního katalogu The White Ravens. Její knihy vycházej též v zahraničí. Milan Starý vystudoval češtinu a výtvarnou výchovu na PedF UK a do roku 2000, kdy začal tvořit ve svobodném povolání, působil jako pedagog a ilustrátor. Věnuje se převážně ilustrováním knih pro děti i dospělé, malbě a grafice, spoluorganizuje výtvarné dílny. Spolupracuje např. s nakladatelstvími 65. pole, Euromedia, Albatros, B4U, Paseka. Publikace s jeho ilustracemi vycházejí u nás i v zahraničí. Často se podílí na knížkách své manželky Ester Staré. Oblibu si získala třeba dokreslovací kniha Dům za mlhou nebo Šedík a Bubi, jež získala ocenění Zlatá stuha a byla zapsána do prestižního mezinárodního katalogu The White Ravens.
250316:00 

PÓÓÓDIUM…. KUK… VODIČKA!

Koncert
25. března 2023
16:00  - 17:00 60 minut
Malá scéna
7-9 let, 10+
Jiří Vodička a Martin Kasík Jednou z dalších oblíbených tradic festivalu se stává setkání s klasickou hudbou podané s vtipem a nadhledem. Že nejde v žádném případě o nudu, přesvědčili nejen dětské festivalové publikum jeden z našich NEJ sólových houslistů Jiří Vodička a klavírista Martin Kasík, který jako málokdo umí zachytit atmosféru okamžiku a bohatou škálu nálad. Nenechte si ujít jejich další „setkání u houslí", které bude opět jiskřit, bavit a překypovat vášní i emocemi. A to i díky skvělému průvodci Filipu Jevičovi. Jiří Vodička patří k nejvýznamnějším a nejvyhledávanějším českým houslistům. Upozornil na sebe vítězstvím v řadě domácích i mezinárodních soutěží, na vysokou školu byl přijat mimořádně již ve 14 letech (Institut pro umělecká studia v Ostravě, třída renomovaného profesora Zdeňka Goly). Pravidelně vystupuje s významnými českými i zahraničními orchestry a spolupracuje s významnými dirigenty, mimo jiné Jakubem Hrůšou či Tomášem Netopilem. Jako komorní hráč vystupuje s vynikajícími pianisty Martinem Kasíkem, Ivo Kahánkem nebo Ivanem Klánským a je zván na přední festivaly (Kammermusikfest Gidona Kremmera, Pražské jaro, Janáčkův máj). V roce 2020 založil Klavírní trio České filharmonie, které zvítězilo v mezinárodní soutěži Vienna International Music Competition, čímž se mu dostalo výsady zahájit v září 2021 „Koncertem vítězů“ sezonu vídeňského Musikvereinu. Na své první sólové album Violino Solo (Supraphon, 2014) nahrál jedny z nejtěžších skladeb pro sólové housle. Působí též jako pedagog na Pražské konzervatoři a Ostravské univerzitě. Martin Kasík se hře na klavír věnuje již od 4 let. Studoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě (pod vedením Mgr. Moniky Tugedliebové) a HAMU v Praze ve třídě prof. Ivana Klánského. Je vítězem mnoha domácích i mezinárodních soutěží, mimo jiné soutěže Pražského Jara 1998 či jedné z nejprestižnějších světových soutěží Young Concert Artists Competition v New Yorku (1999). Mezi jeho dalšími oceněními nechybí Davidoff Prix (2000) či Cena Harmonie pro nejúspěšnějšího mladého umělce za rok 2002. Koncertoval v řadě prestižních koncertních sálů v Evropě i v Americe. Pravidelně spolupracuje s Českou filharmonií a Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK, se kterými podnikl turné po USA a Japonsku. V roce 2008 se stal prezidentem Chopinova festivalu v Mariánských Lázních, od roku 2009 vyučuje na Pražské konzervatoři. Jako pedagog působí rovněž na Akademii múzických umění v Praze. Ve spolupráci se Supraphonem a ArcoDiva vydal již 12 CD. Filip Jevič je multidisciplinární osobnost – vedle herectví a režie se věnuje naplno fyzioterapii dětí. I v této oblasti mu herecký talent pomáhá v dětech podněcovat motivaci a neváhá si „vypůjčovat“ řadu dalších technik a metod, třeba těch inspirovaných novým cirkusem. Obor herectví i režie vystudoval na pražské DAMU, v letech 2004 až 2013 působil v angažmá divadla Minor, z rolí zmiňme například Olda Shatterhanda v představení Vinnetou či Bruncvíka (ocenění za herecký výkon z festivalu Skupova Plzeň v roce 2006 a 2008) či Anděla v představení Vánoce aneb Příběh o narození. V jeho režii vznikla celá řada představení, například Dlouhý, Široký a Bystrozraký (hlavní cena festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem v roce 2003), O rackovi a kočce, která ho naučila létat (pro Dejvické divadlo, 2006), Ronja, dcera loupežníka (2020) nebo Bajaja pro Studio Damúza. V letech 2007–2012 připravoval programovou koncepci festivalu VyšeHrátky, koncepčně i režijně se mezi roky 2013 a 2017 ujímal projektu Barokní noc na zámku Český Krumlov. Nejen jako režisér, ale též jako scenárista připravil představení Karneval zvířat a Péťa a vlk pro Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Věnuje se též moderování, například v letech 2009 až 2014 byl netradičním průvodcem festivalu Struny dětem.
250318:00 

OBJEV KUS SVĚTA

Koncert
25. března 2023
18:00  - 19:00 60 minut
Velký sál
4-6 let, 7-9 let, 10+
BraAgas Lidová muzika z různých koutů Evropy – i toho moravského – na vás čeká na koncertě kapely BraAgas. Krásně sladěné dámské vokály, historické i etnické nástroje, lidové nebo historické kostýmy – to vše vytváří dokonalou pastvou pro uši i oči. V podání BraAgas mají lidovky ten správný říz a baví i to nejnáročnější publikum (včetně jejich vlastní dětí). Své publikum dokážou zkrátka ukázkově přivést k bodu varu. Zpěv, cistra, nyckelharpa, kytara a dudy: Kateřina Göttlichová; zpěv, flétny, klarinet, šalimo, šalmaje a dudy: Karla Braunová; - zpěv, housle a fidula: Michala Sekyrová; zpěv, perkuse – davul, darbuka, cajon: Michaela Krbcová; kontrabas a basse de viole: Karel Zich BraAgas interpretuje lidové písně z celé Evropy. Repertoár této převážně ženské kapely, jež hraje a zpívá od roku 2017, tvoří z velké části sefardské písně a písně z oblasti Ibérie, v poslední době si libují v melodiích z Moravy, ale ráda zabrousí i do skandinávského a balkánského fokloru. Ve svých úpravách se snaží využít rozmanitosti původu jednotlivých písní, jež interpretují na etnické a historické nástroje, na nimiž se vznášejí skvělé ženské vokály v takových harmoniích, o jaké si písnička říká svým původem. BraAgas odehráli desítky koncertů doma i v zahraničí a vystoupili na řadě festivalů (například Colours of Ostrava, MFT Zlatá Praha, Rainforest world music festival na Borneu, EBU Folk Festival v Kolíně nad Rýnem nebo festival Sur Jahan v Indii). Vydali sedm desek, řada z nich se dočkala mnoha ocenění (například cena Anděl v kategorii world music v roce 2009 či 2014). Jejich kompilace „best of“ Bestiále se umístila na 17. příčce ve světovém žebříčku Transglobal World Music Charts. Poslední album O ptácích a rybách – první deska zpívaná česky, se umístila na 3. místě ve World Music Charts Europe.
260310:00

Flamenco KOUZLENÍ S MANTÓNEM

Workshop pro děti
26. března 2023
10:00 - 11:00 60 minut
Malá scéna
7-9 let
Vede Jana Drdácká Poznej kouzlo hedvábného šátku s třásněmi zvaného mantón. Je to vedle vějíře a šatů s vlečkou nejtypičtější doplněk v ženském tanci jihošpanělského flamenka. Jana Drdácká, výjimečná tanečnice a lektorka flamenka, s ním umí doslova kouzlit. Zalov ve skříni (možná v té maminčině?), popadni jakýkoliv velký šátek, přelož ho na trojúhelník a nauč se ho na workshopu pod jejím vedením tanečně zkrotit. Poznámka k šátku: měl by být velký tak, abys mohla rozpažit do úplného napnutí paží, když držíš konce delší strany šátku asi 5–10 cm od okraje. Workshop je určen pro děti bez doprovodu rodičů. Jana Drdácká je tanečnice, choreografka a lektorka flamenka, kterému se věnuje již přes 20 let a je považována za jeho průkopnici v Čechách. Od roku 2001 jej vyučuje ve své taneční škole v Praze. Kromě pedagogické činnosti se věnuje dramaturgii a choreografii autorských tanečně-hudebních projektů, například Color Flamenco, Tierra de Flamenco, Arena y Sal, Teď či Flamenco Element a hosté. Připravuje též choreografie pro divadelní představení (Pláňka v Divadle, představení Carmen a flamenco, s operní pěvkyní Aditou Adlerovou). Jako host španělských umělců tančila v představeních Latido Flamenco a Alma Flamenca sevillského tanečníka Juana Polvilla, se kterým absolvovala evropské turné. Zatančila si též v představení 3 Mil Kilómetros se sevillským kytaristou El Pulgou. S kytaristou Morenitem de Triana připravila pro Národní divadlo v Brně v roce 2010 půlhodinové intermezzo Flamenco Element jako předehru k baletu Carmen. Společně s tanečnicí indického kathaku Anežkou Hessovou připravily ojedinělý hudebně-taneční dialog flamenka a kathaku Ana&Sara/Vypravěčka (2014–2017), ve spolupráci s Edou Zubákem, s ním dvakrát hostovala v pořadu České televize StarDance, adaptovala v roce 2019 Lorkovo dílo Krvavá svatba-činoherní představení.
260310:00

Pozor Změna!!! Workshop POHÁDKA O PÍSNIČCE povede Leona Černá Stříbrná

Workshop pro děti
26. března 2023
10:00 - 10:45 45 minut
Bar Loutka
4-6 let
Z důvodu náhlé zdravotní indispozice Radky Fišarové workshop povede muzikálová zpěvačka Leona Černá Stříbrná. Jakou moc má písnička? Představte si, co se stane, když se povede písničku oživit tak, že si s námi začne hrát… Nebo s námi začne tancovat a povídat! Zkusíme to spolu na tomto workshopu: vytvoříme příběh o písničce, tu se společně naučíme a vytvoříme k ní hravou formou jednoduchý dialog. A ejhle, z písničky se stane hra, rozložíme ji a zase poskládáme dohromady. Pomůže nám tleskání, mluvení, taneček i jednoduchá herecká gesta. Role průvodkyně pohádkovým světem písniček se ujímá výjimečná dáma naší muzikálové scény Radka Fišarová. Workshop je určen pro děti bez doprovodu rodičů. Zpěvačka Radka Fišarová, uhrančivá dáma české muzikálové scény, zpívá a koncertuje od dětství. Díky muzikálovému představení Edith – vrabčák z předměstí se začala věnovat šansonu, jejž interpretuje s takovou přesvědčivostí, že si vysloužila přízvisko „česká Edith Piaf“. Její tvorba je však žánrově velmi pestrá (její začátky jsou spojeny s folkem a country) a spolupracuje s celou řadou muzikantů napříč žánry i symfonickými orchestry. Šansonům tak otevírá nové cesty díky netradičním aranžím (například ve spolupráci s předním skladatel Alešem Březinou na CD Rendez-vous). Nedílnou součástí jejího repertoáru je i vlastní autorská tvorba. Radka Fišarová vystudovala Konzervatoř Jaroslava Ježka, ve dvaceti letech uspěla v konkurzu na svou první hlavní roli v životě – roli Evity. Od té doby má za sebou již dlouhou řadu muzikálových rolí, vyzkoušela si také operu, účinkovala v projektu Bernsteinova mše. Několik let moderovala Noční Mikrofórum na Dvojce Českého rozhlasu. Se skupinou českých výtvarníků ve spolupráci s Galerií La Femme vystupovala na vernisážích v Brazílii, Kanadě či Ekvádoru. Její sólová diskografie vychází především z francouzského šansonu (Pocta Edith Piaf, Paris Paris, Pod pařížským nebem, Rendez-vous, Madamme de Paris, Život v růžích), hostovala však na řadě nahrávek různých žánrů (Velvet revolution, Ozvěny z kamene, Hladina zvlněná, Čarovánky). Propůjčila hlas několika postavám animovaných filmů z produkce Disney (např. Rebelka, Popelka 2 či Zvonilka 2). Výraznou kapitolou v jejím životě je také pedagogická činnost (Pražská konzervatoř, Konzervatoř Jaroslava Ježka, VOŠH), workshopy a mistrovské kurzy a také role mentorky v rámci Stipendijní akademie MenART. Je autorkou úspěšné hudební soutěžní výzvy pro hudebně nadané děti Chci Tě slyšet (2021)!
260311:15

Pozor Změna!!! Workshop POHÁDKA O PÍSNIČCE povede Leona Černá Stříbrná

Workshop pro děti
26. března 2023
11:15 - 12:00 45 minut
Bar Loutka
4-6 let

Z důvodu náhlé zdravotní indispozice Radky Fišarové workshop povede muzikálová zpěvačka Leona Černá Stříbrná.

Jakou moc má písnička? Představte si, co se stane, když se povede písničku oživit tak, že si s námi začne hrát… Nebo s námi začne tancovat a povídat! Zkusíme to spolu na tomto workshopu: vytvoříme příběh o písničce, tu se společně naučíme a vytvoříme k ní hravou formou jednoduchý dialog. A ejhle, z písničky se stane hra, rozložíme ji a zase poskládáme dohromady. Pomůže nám tleskání, mluvení, taneček i jednoduchá herecká gesta. Role průvodkyně pohádkovým světem písniček se ujímá výjimečná dáma naší muzikálové scény Radka Fišarová.

Workshop je určen pro děti bez doprovodu rodičů.

Zpěvačka Radka Fišarová, uhrančivá dáma české muzikálové scény, zpívá a koncertuje od dětství. Díky muzikálovému představení Edith – vrabčák z předměstí se začala věnovat šansonu, jejž interpretuje s takovou přesvědčivostí, že si vysloužila přízvisko „česká Edith Piaf“. Její tvorba je však žánrově velmi pestrá (její začátky jsou spojeny s folkem a country) a spolupracuje s celou řadou muzikantů napříč žánry i symfonickými orchestry. Šansonům tak otevírá nové cesty díky netradičním aranžím (například ve spolupráci s předním skladatel Alešem Březinou na CD Rendez-vous). Nedílnou součástí jejího repertoáru je i vlastní autorská tvorba.

Radka Fišarová vystudovala Konzervatoř Jaroslava Ježka, ve dvaceti letech uspěla v konkurzu na svou první hlavní roli v životě – roli Evity. Od té doby má za sebou již dlouhou řadu muzikálových rolí, vyzkoušela si také operu, účinkovala v projektu Bernsteinova mše. Několik let moderovala Noční Mikrofórum na Dvojce Českého rozhlasu. Se skupinou českých výtvarníků ve spolupráci s Galerií La Femme vystupovala na vernisážích v Brazílii, Kanadě či Ekvádoru.
Její sólová diskografie vychází především z francouzského šansonu (Pocta Edith Piaf, Paris Paris, Pod pařížským nebem, Rendez-vous, Madamme de Paris, Život v růžích), hostovala však na řadě nahrávek různých žánrů (Velvet revolution, Ozvěny z kamene, Hladina zvlněná, Čarovánky). Propůjčila hlas několika postavám animovaných filmů z produkce Disney (např. Rebelka, Popelka 2 či Zvonilka 2). Výraznou kapitolou v jejím životě je také pedagogická činnost (Pražská konzervatoř, Konzervatoř Jaroslava Ježka, VOŠH), workshopy a mistrovské kurzy a také role mentorky v rámci Stipendijní akademie MenART. Je autorkou úspěšné hudební soutěžní výzvy pro hudebně nadané děti Chci Tě slyšet (2021)!
260310:30 

FLOEX ENSEMBLE A ROBOT JOSEF

Koncert
26. března 2023
10:30  - 11:20 50 minut
Velký sál
Bez omezení
Hudba ze soundtracků k legendárním počítačovým hrám Machinarium, Papetura či Samorost 3 a ochutnávka z dalších autorských skladeb z dílny klarinetisty Tomáše Dvořáka aka Floex zazní v obsazení pro housle, violu, cello, klarinet, basklarinet, vibrafon i elektroniku. Koncert se neobejde bez oblíbeného robůtka alias bubeníka Josefa, který bubnuje jako o život, třebaže je vytištěný na 3D tiskárně... Klarinet, elektronika: Tomáš Dvořák; basklarinet: Jiří Javůrek; vibrafon: Jakub Tengler; housle: Chikako Král Tomita; viola: Anežka Jiráčková; violoncello: Judita Škodová Klarinetista, skladatel, producent a multimediální umělec FLOEX (vlastním jménem Tomáš Dvořák) ve své tvorbě propojuje elektronickou a akustickou hudbu do svébytné atmosférické podoby. Vedle skládání hudby rád experimentuje nad rámec lineárních hudebních scénářů, vytváří interaktivní multimediální projekty nebo hudbu do her. Na koncertě pro Struny dětem Floex vystoupí se svou kapelou a oblíbeným bubnujícím robotem Josefem. Ten je od roku 2019, kdy bylo vydáno album Machinarium Remixed oslavující 10 let od vydání kultovní hry Machinarium (Amanita Design), již nepostradatelnou součástí týmu. Floexova první autorská alba Pocustone (2001), Zorya (2011) a Gone – EP (2013) získaly několik prestižních ocenění (tři ceny Anděl, nominace na evropské ceny Qwartz, nominace na Apollo a Vinyla Awards). Spolupráce s Tomem Hodgem, reprezentovaná deskou A Portrait Of John Doe (2018), se stala unikátním počinem, ve kterém se klasická hudba a avantgardní elektronika míchá do jedinečného organického universa. Album vyšlo u prestižního britského vydavatelství Mercury KX (Decca Classics) a byla oceněna Andělem v kategorii alternativní hudby. Tomáš Dvořák aka Floex je také autorem soundtracků pro hry Samorost II a III a kultovní Machinarium, jimiž se zapsal do mezinárodního povědomí. Vytvořil též řadu unikátních interaktivních instalací a performancí (RBB, Křižovatka, Živá partitura). Společně s Danem Gregorem aka Initi vytvořil instalaci Archifon, ve které návštěvníci pomocí laserových ukazovátek interagují s různými architektonickými elementy a hrají na architekturu jako na obří hudební nástroj. Tato instalace byla prezentovaná mj. na festivalech Ars Electronica (Linec), Nuit Blanche (Brusel) nebo Sonica (Glasgow). Mezi jeho posledními počiny jsou soundtracky k videohře Papetura a k celovečernímu politickému thrilleru Je Suis Karl (2022).
260312:30

FLOEX ENSEMBLE A ROBOT JOSEF

Koncert
26. března 2023
12:30 - 13:20 50 minut
Velký sál
Bez omezení

Hudba ze soundtracků k legendárním počítačovým hrám Machinarium, Papetura či Samorost 3 a ochutnávka z dalších autorských skladeb z dílny klarinetisty Tomáše Dvořáka aka Floex zazní v obsazení pro housle, violu, cello, klarinet, basklarinet, vibrafon i elektroniku. Koncert se neobejde bez oblíbeného robůtka alias bubeníka Josefa, který bubnuje jako o život, třebaže je vytištěný na 3D tiskárně...

Klarinet, elektronika: Tomáš Dvořák; basklarinet: Jiří Javůrek; vibrafon: Jakub Tengler; housle: Chikako Král Tomita; viola: Anežka Jiráčková; violoncello: Judita Škodová

 

Klarinetista, skladatel, producent a multimediální umělec FLOEX (vlastním jménem Tomáš Dvořák) ve své tvorbě propojuje elektronickou a akustickou hudbu do svébytné atmosférické podoby. Vedle skládání hudby rád experimentuje nad rámec lineárních hudebních scénářů, vytváří interaktivní multimediální projekty nebo hudbu do her. Na koncertě pro Struny dětem Floex vystoupí se svou kapelou a oblíbeným bubnujícím robotem Josefem. Ten je od roku 2019, kdy bylo vydáno album Machinarium Remixed oslavující 10 let od vydání kultovní hry Machinarium (Amanita Design), již nepostradatelnou součástí týmu.

Floexova první autorská alba Pocustone (2001), Zorya (2011) a Gone – EP (2013) získaly několik prestižních ocenění (tři ceny Anděl, nominace na evropské ceny Qwartz, nominace na Apollo a Vinyla Awards). Spolupráce s Tomem Hodgem, reprezentovaná deskou A Portrait Of John Doe (2018), se stala unikátním počinem, ve kterém se klasická hudba a avantgardní elektronika míchá do jedinečného organického universa. Album vyšlo u prestižního britského vydavatelství Mercury KX (Decca Classics) a byla oceněna Andělem v kategorii alternativní hudby.

Tomáš Dvořák aka Floex je také autorem soundtracků pro hry Samorost II a III a kultovní Machinarium, jimiž se zapsal do mezinárodního povědomí. Vytvořil též řadu unikátních interaktivních instalací a performancí (RBB, Křižovatka, Živá partitura). Společně s Danem Gregorem aka Initi vytvořil instalaci Archifon, ve které návštěvníci pomocí laserových ukazovátek interagují s různými architektonickými elementy a hrají na architekturu jako na obří hudební nástroj. Tato instalace byla prezentovaná mj. na festivalech Ars Electronica (Linec), Nuit Blanche (Brusel) nebo Sonica (Glasgow). Mezi jeho posledními počiny jsou soundtracky k videohře Papetura a k celovečernímu politickému thrilleru Je Suis Karl (2022).

260311:30 

KOUZLENÍ S MANTÓNEM

Workshop pro děti
26. března 2023
11:30  - 12:30 60 minut
Malá scéna
7-9 let, 10+
Vede Jana Drdácká Poznej kouzlo hedvábného šátku s třásněmi zvaného mantón. Je to vedle vějíře a šatů s vlečkou nejtypičtější doplněk v ženském tanci jihošpanělského flamenka. Jana Drdácká, výjimečná tanečnice a lektorka flamenka, s ním umí doslova kouzlit. Zalov ve skříni (možná v té maminčině?), popadni jakýkoliv velký šátek, přelož ho na trojúhelník a nauč se ho na workshopu pod jejím vedením tanečně zkrotit. Poznámka k šátku: měl by být velký tak, abys mohla rozpažit do úplného napnutí paží, když držíš konce delší strany šátku asi 5–10 cm od okraje. Workshop je určen pro děti bez doprovodu rodičů. Jana Drdácká je tanečnice, choreografka a lektorka flamenka, kterému se věnuje již přes 20 let a je považována za jeho průkopnici v Čechách. Od roku 2001 jej vyučuje ve své taneční škole v Praze. Kromě pedagogické činnosti se věnuje dramaturgii a choreografii autorských tanečně-hudebních projektů, například Color Flamenco, Tierra de Flamenco, Arena y Sal, Teď či Flamenco Element a hosté. Připravuje též choreografie pro divadelní představení (Pláňka v Divadle, představení Carmen a flamenco, s operní pěvkyní Aditou Adlerovou). Jako host španělských umělců tančila v představeních Latido Flamenco a Alma Flamenca sevillského tanečníka Juana Polvilla, se kterým absolvovala evropské turné. Zatančila si též v představení 3 Mil Kilómetros se sevillským kytaristou El Pulgou. S kytaristou Morenitem de Triana připravila pro Národní divadlo v Brně v roce 2010 půlhodinové intermezzo Flamenco Element jako předehru k baletu Carmen. Společně s tanečnicí indického kathaku Anežkou Hessovou připravily ojedinělý hudebně-taneční dialog flamenka a kathaku Ana&Sara/Vypravěčka (2014–2017), ve spolupráci s Edou Zubákem, s ním dvakrát hostovala v pořadu České televize StarDance, adaptovala v roce 2019 Lorkovo dílo Krvavá svatba-činoherní představení.
260312:30

pozor Změna!!! workshop JAK SE Z PÍSNIČKY RODÍ MUZIKÁL povede Leona Černá Stříbrná

Workshop pro děti
26. března 2023
12:30 - 13:30 60 minut
Bar Loutka
7-9 let
Z důvodu zdravotní indispozice Radky Fišarové workshop povede muzikálová zpěvačka Leona Černá Stříbrná. Děkujeme za pochopení. Může písnička ožít tak, že si s námi začne hrát? Může s námi i tancovat? Nebo si povídat? Kdo to chce zjistit, dorazí na tento workshop a vyzkouší si, jak se z písničky rodí muzikál. Písničku pěkně rozložíme na prvočinitele, pak ji zase poskládáme dohromady, vytvoříme k ní hravou formou dialog a za doprovodu živé hudby z ní uděláme hru! A to vše pod vedením průvodkyně nejpovolanější – Radky Fišarové, výjimečné dámy naší muzikálové scény. Zpěvačka Radka Fišarová, uhrančivá dáma české muzikálové scény, zpívá a koncertuje od dětství. Díky muzikálovému představení Edith – vrabčák z předměstí se začala věnovat šansonu, jejž interpretuje s takovou přesvědčivostí, že si vysloužila přízvisko „česká Edith Piaf“. Její tvorba je však žánrově velmi pestrá (její začátky jsou spojeny s folkem a country) a spolupracuje s celou řadou muzikantů napříč žánry i symfonickými orchestry. Šansonům tak otevírá nové cesty díky netradičním aranžím (například ve spolupráci s předním skladatel Alešem Březinou na CD Rendez-vous). Nedílnou součástí jejího repertoáru je i vlastní autorská tvorba. Radka Fišarová vystudovala Konzervatoř Jaroslava Ježka, ve dvaceti letech uspěla v konkurzu na svou první hlavní roli v životě – roli Evity. Od té doby má za sebou již dlouhou řadu muzikálových rolí, vyzkoušela si také operu, účinkovala v projektu Bernsteinova mše. Několik let moderovala Noční Mikrofórum na Dvojce Českého rozhlasu. Se skupinou českých výtvarníků ve spolupráci s Galerií La Femme vystupovala na vernisážích v Brazílii, Kanadě či Ekvádoru. Její sólová diskografie vychází především z francouzského šansonu (Pocta Edith Piaf, Paris Paris, Pod pařížským nebem, Rendez-vous, Madamme de Paris, Život v růžích), hostovala však na řadě nahrávek různých žánrů (Velvet revolution, Ozvěny z kamene, Hladina zvlněná, Čarovánky). Propůjčila hlas několika postavám animovaných filmů z produkce Disney (např. Rebelka, Popelka 2 či Zvonilka 2). Výraznou kapitolou v jejím životě je také pedagogická činnost (Pražská konzervatoř, Konzervatoř Jaroslava Ježka, VOŠH), workshopy a mistrovské kurzy a také role mentorky v rámci Stipendijní akademie MenART. Je autorkou úspěšné hudební soutěžní výzvy pro hudebně nadané děti Chci Tě slyšet (2021)!
260313:45 

ZE SYNAGOGY DO HOLLYWOODU

Koncert
26. března 2023
13:45  - 14:45 60 minut
Malá scéna
Bez omezení
Petra Ernyei Trio Písně od srdce – právě takové na vás čekají na koncertě jazzové zpěvačky Petry Ernyei. Vezme nás totiž se svým triem na cestu ke svým židovským kořenům a nabídne skladby z alba nazvaného výmluvně To jsem já / This Is Me. Představí slavné skladby od tradiční sefardské Scalerica de Oro přes nezapomenutelnou Papa Can you hear me od Barbry Streisand až po muzikálové hity židovských autorů Kurta Weila a George Gershwina. Jako host vystoupí běloruský akordeonista Alikasandr Yasinsky. Petra Ernyeiová – zpěv; Adam Tvrdý – kytara; Aliaksandr Yasinski – akordeon; Petr Dvorský – kontrabas. „Když zavřu oči, vidím malou holčičku, která se prohání mezi jídelními stoly na pražské Židovské obci. Nadšeně pomáhá kudrnaté servírce roznášet obědy. Dostává se jí úsměvů a pohlazení od sedících stařečků. Nad vchodem do jídelny visí fotka Barbry Streisand, která v Praze r. 1983 natáčela film Yentl, ve kterém jsem si jako dítě zahrála v komparsu. Doma voní palačinky od maminky a všude muzikanti a tatínek s banjem a já tančím a zpívám a možná tuším, že zpívat budu už pořád...“ Petra Ernyeiová Petra Ernyei se narodila v Praze a vyrůstala v hudebním prostředí. Tatínek Andrej Ernyei, narozený v Anglii maďarsko-slovenským rodičům, byl uznávaným hudebníkem hrajícím tradiční jazz. Poprvé koncertovala v 18 letech na jazzovém festivalu v Sacramentu v USA, po návartu začala zpívat v Originálním pražském synkopickém orchestru. Poté se věnovala swingu u Pražského swingového orchestru. V letech 2008 až 2019 měla vlastní kapelu Petra Ernyei Quartet, se kterou natočila album So many Stars. V současné době má Petra několik skvělých projektů: Petra Ernyei & Jazz Six nebo písně židovských autorů, které v prosinci roku 2021 s kytaristou Adamem Trvdým a basistou Petrem Dvorským vydala pod názvem To jsem já / This Is Me.
260314:30

CESTA DO PŘÍBĚHU

Workshop pro děti
26. března 2023
14:30 - 15:30 60 minut
Bar Loutka
7-9 let
Vede Markéta Holá a Barbora Voráčová, Storytelling CZ Příběhy jsou všude! Jen se někdy trochu schovávají… Je to ale jen na nás najít „ten pravý“. Jistojistě se nějaký potuluje za devatero horami, anebo možná i blíž. Že by se schoval do obrázku namalovaného křídou na chodník? Nebo do ptačího zpěvu? A co když je pod kloboukem staré dámy, která venčí psa? Přijď na workshop a určitě objevíš příběh, který bude jen tvůj. Psst – vyzkoušíš si tu cvičení a hry, které pomáhají i profesionálním vypravěčům při tvorbě nového příběhu… Workshop je určen pro děti bez doprovodu rodičů. Storytelling je po světě známá a oblíbená divadelní disciplína, která učí, jak v sobě objevit vypravěče, jak ho dále pěstovat, jak příběh vytvořit a potom ho též sdílet s publikem. Storytelling využívá vedle fantazie mnoha druhů cvičení i her a bez použití kostýmů či rekvizit umožňuje posluchačům plně zapojit vlastní představivost. Je to svým způsobem druh aktivní zábavy, při které účastník zapojuje vlastní myšlenky, zkušenosti a představy. A je to také svébytná autorská metoda, jež tvoří alternativu k divadlu a má velice blízko ke stand-up comedy nebo slam poetry. Zároveň funguje jako vzdělávací metoda nebo prostředek, jak se dozvědět víc o sobě. Storytelling CZ pořádá workshopy pro pedagogy, knihovníky, rodiny s dětmi a všechny, kdo chtějí trénovat dovednost vyprávět. Je to s ní totiž stejné jako s hrou na nástroj – taky se musí cvičit.
260316:00 

CESTA DO PŘÍBĚHU

Workshop pro děti
26. března 2023
16:00  - 17:00 60 minut
Bar Loutka
7-9 let

Vede Markéta Holá a Barbora Voráčová, Storytelling CZ

Příběhy jsou všude! Jen se někdy trochu schovávají… Je to ale jen na nás najít „ten pravý“. Jistojistě se nějaký potuluje za devatero horami, anebo možná i blíž. Že by se schoval do obrázku namalovaného křídou na chodník? Nebo do ptačího zpěvu? A co když je pod kloboukem staré dámy, která venčí psa? Přijď na workshop a určitě objevíš příběh, který bude jen tvůj. Psst – vyzkoušíš si tu cvičení a hry, které pomáhají i profesionálním vypravěčům při tvorbě nového příběhu…  

Workshop je určen pro děti bez doprovodu rodičů.

 

Storytelling je po světě známá a oblíbená divadelní disciplína, která učí, jak v sobě objevit vypravěče, jak ho dále pěstovat, jak příběh vytvořit a potom ho též sdílet s publikem. Storytelling využívá vedle fantazie mnoha druhů cvičení i her a bez použití kostýmů či rekvizit umožňuje posluchačům plně zapojit vlastní představivost. Je to svým způsobem druh aktivní zábavy, při které účastník zapojuje vlastní myšlenky, zkušenosti a představy. A je to také svébytná autorská metoda, jež tvoří alternativu k divadlu a má velice blízko ke stand-up comedy nebo slam poetry. Zároveň funguje jako vzdělávací metoda nebo prostředek, jak se dozvědět víc o sobě. Storytelling CZ pořádá workshopy pro pedagogy, knihovníky, rodiny s dětmi a všechny, kdo chtějí trénovat dovednost vyprávět. Je to s ní totiž stejné jako s hrou na nástroj – taky se musí cvičit.

260316:00 

BÁRA DĚTEM!!!

Koncert
26. března 2023
16:00  - 16:50 50 minut
Velký sál
Bez omezení
Barbora Poláková s kapelou Moderní popový zvuk a svébytná poetika, která se vymyká všem kategoriím, hity, které už prokázaly potenciál zlidovět. Ale taky úžasně pulzující koncert s vtipnými glosami… Živá vystoupení Báry Polákové jsou prostě neodolatelná a plná nakažlivé hravosti! Poznalo to na vlastní kůži a uši i publikum loňských Strun dětem. Atmosféra koncertu byla hřejivá jako laskavé rodičovské objetí… Prostě jsme Báru a její kapelu v čele s Davidem Hlaváčem pozvat znovu! Zpěvačka a herečka Bára Poláková je držitelkou pěti hudebních cen Anděl, které jí přinesla obě její dosavadní alba. Je autorkou či spoluautorkou textů i hudby, celou řadu kreativních rolí zastává i při tvorbě svých videoklipů. Jeden z nich, klip ke skladbě 2-8-5, ocenila porota Music Ally Sendbox v Londýně jako „Best use of live streaming“. V posledních letech je doma spíše na hudebních než divadelních pódiích, ale přesto se jako herečka představila hned v několika divácky úspěšných filmech: Bábovky, Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Kvarteto nebo Krajina ve stínu. Za role v posledních dvou jmenovaných získala nominaci na Českého lva. K filmům Bábovky a Mazel a tajemství lesa vytvořila společně s Davidem Hlaváčem titulní písně PoloVina a Voda. Hudba je pro Báru i cestou otevírání a podpory celospolečenských témat volajících po pozornosti nás všech. Například písní Domů, ve které se spojila s Danem Bártou, se zapojila do kampaně Díky pěstounství. Společně s rapperem Katem nahrála titulní skladbu Jediná vteřina k dokumentu Víta Klusáka 13 minut, který se stal součástí preventivní kampaně proti nepřiměřené rychlosti jízdy autem. Bára je dlouhodobým ambasadorem Centra Paraple a Sociální kliniky a spolupracuje také s Greenpeace. Až uvidíte holku, která sjíždí pražské ulice na onewheelu, oblečená do vlastní udržitelné „Poď si“ značky, nemůžete se splést – je to Bára Poláková.
260317:30

BÁRA DĚTEM!!!

Koncert
26. března 2023
17:30 - 18:20 50 minut
Velký sál
Bez omezení

Barbora Poláková s kapelou

Moderní popový zvuk a svébytná poetika, která se vymyká všem kategoriím, hity, které už prokázaly potenciál zlidovět. Ale taky úžasně pulzující koncert s vtipnými glosami… Živá vystoupení Báry Polákové jsou prostě neodolatelná a plná nakažlivé hravosti! Poznalo to na vlastní kůži a uši i publikum loňských Strun dětem. Atmosféra koncertu byla hřejivá jako laskavé rodičovské objetí… Prostě jsme Báru a její kapelu v čele s Davidem Hlaváčem pozvat znovu!

 

Zpěvačka a herečka Bára Poláková je držitelkou pěti hudebních cen Anděl, které jí přinesla obě její dosavadní alba. Je autorkou či spoluautorkou textů i hudby, celou řadu kreativních rolí zastává i při tvorbě svých videoklipů. Jeden z nich, klip ke skladbě 2-8-5, ocenila porota Music Ally Sendbox v Londýně jako „Best use of live streaming“. V posledních letech je doma spíše na hudebních než divadelních pódiích, ale přesto se jako herečka představila hned v několika divácky úspěšných filmech: Bábovky, Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Kvarteto nebo Krajina ve stínu. Za role v posledních dvou jmenovaných získala nominaci na Českého lva. K filmům Bábovky a Mazel a tajemství lesa vytvořila společně s Davidem Hlaváčem titulní písně PoloVina a Voda.

Hudba je pro Báru i cestou otevírání a podpory celospolečenských témat volajících po pozornosti nás všech. Například písní Domů, ve které se spojila s Danem Bártou, se zapojila do kampaně Díky pěstounství. Společně s rapperem Katem nahrála titulní skladbu Jediná vteřina k dokumentu Víta Klusáka 13 minut, který se stal součástí preventivní kampaně proti nepřiměřené rychlosti jízdy autem. Bára je dlouhodobým ambasadorem Centra Paraple a Sociální kliniky a spolupracuje také s Greenpeace.

Až uvidíte holku, která sjíždí pražské ulice na onewheelu, oblečená do vlastní udržitelné „Poď si“ značky, nemůžete se splést – je to Bára Poláková.

260316:00 

PÓÓÓDIUM… KUK… KUČERA!

Koncert
26. března 2023
16:00  - 17:00 60 minut
Malá scéna
7-9 let, 10+
Tohle bude oříšek, představit vám jednoho z nejvšestrannějších českých umělců během pouhé hodinky nebude snadné! Určitě se ale dozvíme, jak dirigent čaruje s hůlkou či kde čerpá skladatel inspiraci. Jan Kučera si pro vás navíc od klavíru připraví své proslulé hudební hádanky. Jeho vzácným hostem bude v programu skvělý Vít Petrášek z Epoque Quartet. Nenechte si ujít příležitost nahlédnout pod tvůrčí pokličku jednomu z nejvytíženějších umělců mladé generace, před jehož žánrovým rozpětím a přehledem smekáme. Janovým světem nás opět provede skvělý Filip Jevič. Dirigent, skladatel a klavírista Jan Kučera patří mezi nejvšestrannější české umělce. Tvoří kompozice symfonické, komorní i písňové, zároveň má na svém kontě přes třicet scénických hudeb. Bohatá je i jeho tvorba aranží – je autorem symfonických úprav písní Jaroslava Ježka a několika symfonických suit složených z písní a melodií z českých filmů. Jeho skladby provedla Česká filharmonie, Národní divadlo v Praze, Lotyšská národní opera v Rize, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu a řada dalších divadel a orchestrů. Jako dirigent pravidelně spolupracuje s předními českými orchestry. Vedle klasického repertoáru se zaměřuje též na skladby soudobých autorů, jež uvádí často v premiéře. V letech 2002–2010 byl jeho hlavním působištěm Symfonický orchestr Českého rozhlasu. U příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie v roce 2009 s ním natočil pro Supraphon hymny dvaceti sedmi členských států Evropské unie. V rámci Dne české státnosti 2010 zrekonstruoval původní partituru Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky k němému filmu Svatý Václav z roku 1929, hudbu natočil na DVD a ve spolupráci se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK provedl i s projekcí filmu v pražském Rudolfinu. V letech 2015–2021 byl angažován jako šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestru. Působí i na operní scéně. Na Nové scéně Národního divadla v Praze nastudoval dvě krátké opery Dmitrije Šostakoviče – Antiformalistický jarmark a Orango – a ve světové premiéře svoji komickou operu Rudá Marie komponovanou na námět kultovního rozhlasového seriálu Rodinka Tlučhořových autorů Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse. V lednu 2016 nastudoval v Národním divadle operu La Cenerentola (Popelka) Gioacchina Rossiniho. Je autorem baletů Tři mušketýři a Zkrocení zlé ženy. Svoji všestrannost naplno projevil v projektu Wanted, kde společně s Dagmar Peckovou a Epoque Orchestra v pražské Lucerně osmnáctkrát uvedli scénickou podobu písní Kurta Weilla (2017). Dirigoval rovněž nové nastudování výpravné scénické podoby Mše Leonarda Bernsteina. Filip Jevič je multidisciplinární osobnost – vedle herectví a režie se věnuje naplno fyzioterapii dětí. I v této oblasti mu herecký talent pomáhá v dětech podněcovat motivaci a neváhá si „vypůjčovat“ řadu dalších technik a metod, třeba těch inspirovaných novým cirkusem. Obor herectví i režie vystudoval na pražské DAMU, v letech 2004 až 2013 působil v angažmá divadla Minor, z rolí zmiňme například Olda Shatterhanda v představení Vinnetou či Bruncvíka (ocenění za herecký výkon z festivalu Skupova Plzeň v roce 2006 a 2008) či Anděla v představení Vánoce aneb Příběh o narození. V jeho režii vznikla celá řada představení, například Dlouhý, Široký a Bystrozraký (hlavní cena festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem v roce 2003), O rackovi a kočce, která ho naučila létat (pro Dejvické divadlo, 2006), Ronja, dcera loupežníka (2020) nebo Bajaja pro Studio Damúza. V letech 2007–2012 připravoval programovou koncepci festivalu VyšeHrátky, koncepčně i režijně se mezi roky 2013 a 2017 ujímal projektu Barokní noc na zámku Český Krumlov. Nejen jako režisér, ale též jako scenárista připravil představení Karneval zvířat a Péťa a vlk pro Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Věnuje se též moderování, například v letech 2009 až 2014 byl netradičním průvodcem festivalu Struny dětem.